Manastir Velika Remeta


Duboko u planini, u šumskom okruženju, na 250 metara nadmorske visine,   ovaj manastir je prava oaza mira i spokoja.  Svaki posetioc biće zadivljen kada sa puta ugleda kako su Iguman Stefan i monasi uredili manastirski kompleks. Sa leve strane puta koji vodi do manastira uradjeno je  etno-selo  sa pet brvnara, gde se može prirediti roštilj, odmarati i uživati u letnjikovcima. Sa desne strane  fontana, vodopad,  replika Vitlejemske pećine i brdo Sion sa kapelom, u blizini izvor Ubavac, privlače vernike i ljude željne mira i tišine.

 

Manastir Velika Remeta nalazi se u istočnom delu  Fruške gore, u ataru sela Velika Remeta,  i administrativno  pripada opštini Irig. Do manastira se lako dolazi kada se sa puta Beograd-Novi Sad,  krene prema Iriškom Vencu, i   skrene levo na otprilike petom kilometru (postoji putokaz).

 

Sa sve četiri strane, opkoljena konacima,  crkva svetog Dimitrija, kome je i ovaj manastir posvećen,  ima najveći  zvonik u Sremu, visine 38,6 metara.  Zvonik je izgradjen 1735.g,  radjen u baroknom stilu i ima 8 spratova.  U sklopu manastira postoje i  dve kapele: Svetog Jovana Krstitelja i Uspenija Presvete Bogorodice.

 

Od prvobitnih fresaka je ostalo vrlo malo, a pretpostavlja se da datiraju iz 1566-1568 god,a od tada potiče  i freska sv. Dimitrija Mirotočivog naslikana na južnom spoljašnjem zidu. Danas je od te freske ostalo vrlo malo sačuvano, ali se još uvek može nazreti kako sveti Dimitrije sedi na prestolu obučen u ratničko odelo dok mu dva anđela pridržavaju krunu. Na južnom zidu postoji i  tesko uočljiva freska Bogorodice sa malim Hristom (kako sedi na prestolu i u rukama drži dete koje blagosilja desnom rukom, a u gornjem delu su i arhanđeli Mihailo i Gavrilo).

 

1716 godine, Turci su manastir spalili, ali već 1720. godine počinje obnova, tako da je  posle  turskog povlačenja  započet  procvat Velike Remete. U vreme zidanja zvonika (1734.g) manastir ima osamnaest monaha. Godine 1739. u njega su prebegli monasi iz manastira Rakovice, tako da su zajedno činili veliko bratstvo od čak 30 članova. Monasi su sa sobom doneli i poklonili manastiru četiri prestone ikone, koje su slikali ruski ikonopisci: Spiridon Grigorjev, Jovan Maksimov, Leontije Stefanov i Tihon Ivanov. Tokom drugog svetskog rata, manastir je doživeo još jedno skrnavljenje.  Opljačana je skoro sva imovina manastira, a crkva i deo konaka su spaljeni.  Manastir je obnovljen 1982.godine, a sve te česte  prepravke popuno su izmenile prvobitno arhitektonsko rešenje.

manastir Velika Remeta -Vodopadi

Danas, u manastirskom konaku čuva se velika ikona Čudotvorna majka Božija uokvirena  medaljonima iz 1678. god. Takođe u konacima je osnovan muzej stare srpske crkvene muzike sa eksponatima i notama iz srednjeg veka koje nisu bile istog oblika kao danas.

 

Velika Remeta je muški manastir, a slava manastira  je Ivandan – 7. jul.

 

2 thoughts on “Manastir Velika Remeta

  1. Molim vas trebami broj telefona za kontakt Manastira Velike Remete.Zelim se vencati i krstiti dvoje dece…Da bih vas pozvala Hvala vam puno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: