Manastir Staro Hopovo


 

Na južnim padinama Fruške Gore, u netaknutoj prirodi, nalazi se manastir Staro Hopovo.  Do manastira se dolazi kada sa magistralnog puta Novi Sad – Irig, dodjete do Novog Hopova,  skrenete istočno , i na nekih dva kilomatara dalje asfaltiranog puta naići će te na manastir.

O manastiru ne postoje tačni podaci o nastanku, pretpostavka je da je podignut između 1496. i 1520. godine od strane despota Đorđa Brankovića (Maksima),koji je osnovao i Novo Hopovo. Prvi zapisi o manastiru  potiču iz Turskih spisa  1545-48.godine, zatim 1566-69.godine, kao i 1578.godine. Crkva koja je prvobitno bila izgradjena, bila je posvećena sv. Nikoli, bila je sagradjen od drveta, pokrivena crepom. U zemljotresu koji se desio  1751.godine ta crkva je srušena, a nedaleko odatle izgradjena je nova, godinu dana kasnije. Nova jednobrodna crkva sa kupolom je posvećena sv. Pantelejmonu, i zidana je od fruškogorskog lomljenog kamena. U to vreme nije bila oslikana, a bogato rezbareni  ikonostas slikao je 1793-1800. godine iriški moler Jefrem Isajlović. Desetostrano kube dominira nad celom zgradom i počiva na lucima a oni na pilastrima.

U drugom svetskom ratu, manastir je zapaljen od strane ustaša.  Dugo posle toga na mestu manastira su stojale samo ruševine, da bi se tek 2004.g manastir počeo obnavljati ponovo. Crkva je obnovljena i spolja  i iznutra,  urađen je manastirski konak i letnja trpezarija. Iz ovog manastira se još  u  Pokrajinskom zavodu za kulturu u Novom Sadu čuvaju se prestone ikone Hrista i Bogorodice, kao i delovi carskih bočnih dveri, medaljoni sa likovima apostola, i ukupno 28 ikona.  Manastir je po prvi put u svojoj istoriji dobio zvonik sa kojeg danas odjekuju manastirska zvona.

Pored manastira protiče potok  Jelenac, a malo iznad njega, prema ulazu u šumu, nalazi se ozidan izvor – kapelica, sa pitkom  vodom. Manastir je muški, i o njemu brine omanje bratstvo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: