Manastir Privina Glava


 

Manastir Privina glava se nalazi na najzapadnijim obroncima Fruške Gore,  kod Šida. Do manastira se stiže kada od Šida krenete prema  srednjevekovnom gradu Berkasovu, pa dalje putem do sela  Bikić Do, u kojem se put odvaja na desnu stranu za Privinu glavu.

Postoje dve teorije o postanku manastira. Po prvoj, za koju se smatra da je više na nivou legende, manastir je podignut u XII veku, od strane nekog lokalnog  vlastelina koji se zvao Priva ili Priba. S obzirom da ne postoje  podaci koji potkrepljuju ovu teoriju, više je prihvatljiv podatak da je manastir podignut u XV veku, a njegova izgradnja vezana je za porodicu despota Brankovića, odnosno Jovana Brankovića i njegovog  brata vladike Maksima.  S obzirom da su u Berkasovu, u blizini manastira Privina Glava,  despoti  Brankovići  držali vojno utvrdjenje za  odbranu od Turaka,   stoga i verovatnoća da su Brankovići poželeli da u blizini utvrđenja imaju manastir. Danas se u manastiru čuva  kruna od zelene kadife, koja je po predanju kruna despota Jovana Brankovića.

Manastir sa crkvom posvećen je arhistratizima Mihailu i Gavrilu, a danasnji izgled crkva je dobila 1741.godine, kada je na temeljima stare crkve počela obnova.  Dvanaest godina kasnije , tačnije 1753. godine počela je i gradnja konaka, a izgradnja je trajala sve do 1771.godine. Zvonik u baroknom stilu je podignut 1792.godine.  Ikonostas ima 41 ikonu, a prvobitno ga je slikao Kuzman  Kolarić, koji je i živopisao crkvu. Živopis crkve je obnovljen 1829. godine, a u kasnijem periodu crkvu je živopisao i poznati srpski slikar Aksentije Marodić (1838 – 1911). Ikonostas je poseban po svojoj rezbariji i spada u najbolja ostvarenje te vrste zanata kod nas.

U II svetskom ratu manastir nije pretrpeo veća oštećenja, osim sto je opljačkan i iz riznice uzete mnoge dragocenosti, kao što je žezlo pećkog patrijarha Janićija Drugog (1346 – 1354) izgrađeno od slonove kosti, biserne školjke i kornjače, kao i bakrorez iz 1758. godine, dar mitropolita Pavla Nenadovića.  Stradala je i biblioteka sa arhivom, koja je brojala vise od 1.200 knjiga,  koja je delom spaljena a delom odnesena.

Manastir-Privina-Glava-SrbijaDanas, manastir Privina Glava spada u jedan od najposećenijih manastira na Fruškoj Gori. U manastir se dosta ulagalo poslednjih godina, najviše od donacija vernika, koji h ima u velikom broju.   U manastirskom kompleku sada se  nalazi pet crkava. Najstarija  je Saborna, posvećena arhanđelima Mihailu i Gavrilu, iz 17. veka, zatim je 2002.godine podignuta crkva posvećena Pokrovu presvete Bogorodice.  U severozapadnom delu nalazi se monaška crkva posvećena Svetom Đorđu, kao i jedna na manastirskom izvoru. Najnovije manastirsko zdanje je crkva posvećena Vaznesenju Časnog krsta koja se nalazi na brdu iznad manastira.

Manastir je aktivan, ženski i o njemu brinu monahinje, a slava manastira Privina Glava je Sabor sv. arhangela Gavrila – 26. (13.) jul.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: