Fruškogorski manastiri

Na ovoj sremskoj lepotici , ili srpskoj Svetoj Gori  kako je još nazivaju,  u netaknutoj prirodi, na prostoru od 50 km dužine i 10 km širine, o burnoj  srpskoj istoriji i kulturno-istorijskom nasleđu Srbije svedoče 16 pravoslavnih manastira:

Krušedol

Petkovica

Velika Remeta

Divša

Novo Hopovo

Staro Hopovo

Jazak

Mala Remeta

Grgeteg

Beočin

Privina Glava

Šišatovac

Kuvežedin

Vrdnik-Ravanica

Rakovac

Bešenovo

 

Manastiri Fruške Gore predstavljaju jedinstvenu  grupu sakralnih objekata nastalih u periodu oko 15.veka, iako legende govore da su neki od  manastira podignuti i u 12 veku. Po  podacima iz 16. i 17. veka na Fruškoj Gori je postojalo 35 manastira. Većinu manastira podigli su veliki despoti  Brankovići, koji su vladali Sremom u to vreme. Tokom vekova ovi manastiri su predstavljali  simbol otpora Srba Turskoj vlasti, s obzirom da je većina ovih manastira podignuta  ili obnovljena u periodu  velikih seoba srba iz Srbije u Vojvodinu koja je tada bila pod austrijskom vlašću. Medjutim, u početkom 16.veka, kada su Turci osvojili i Srem, manastiri su teško stadali, i tada su zauvek izgubljena mnoga najstarija i najdragocenija dokumenta o ovim manastirima.

Tokom vekova ovi manastiri su nebrojeno puta pljačkani, rušeni i napuštani, pogotovu u II svetskom ratu,  ali to nikako nije umanjilo njihovu ulogu duhovnog središta srpskog naroda. Njihova arhitektura se menjala tokom vekova, jer iako je većina gradjena pod uticajem moravske i raške graditeljske škole, prilikom obnova crkve su dobile visoke višespratne zvonike sa baroknim oblicima, a u unutrašnjosti  barokne ikonostase, koje su oslikavali najbolji slikari tog vremena.

image description

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: